İçeriğe geç

Konya Obruk Nedir

Konya’da obruk neden oluşuyor?

“Burada obrukların oluşmasının temel nedeninin bölgede aşırı su çekimi olduğunu söyleyebiliriz. Bölgede yeraltı suyunun kontrolsüz kullanıldığını tespit ettik. Bu bölgenin jeolojik yapısının bu tür oluşumların oluşumu için potansiyel taşıdığını gösterdik.

Obruk oluşunca ne olur?

Karbonik asit, yeraltı suyunun karbondioksitle birleşmesiyle oluşur. Zamanla bu karbonik asit, kireç taşının yoğun olduğu toprağı eriterek yeraltı mağaraları oluşturur ve bir süre sonra mağaranın üstündeki zemin çöker. Bu çökmeyle oluşan derin çukurlara obruk adı verilir.

Konyada kaç adet obruk var?

Bu yıl Konya’da 6-7 adet obruk oluştu. Arık, son yıllarda obruk oluşumuna ilişkin farkındalığın arttığını belirterek, “Oburluklar uzun yıllardır oluşuyor, şu ana kadar 300’e yakın obruk tespit edildi.

Obruklar neden yuvarlak?

Kayanın çatlayıp çökmesi gibi düşük bir ihtimalde, boşluk dairesel olmayabilir (aslında dairesel olmazdı) çünkü kaya homojen değildir ve içinde büyük yapısal farklılıklar vardır. Ancak, çöküntüler tamamen homojen kum/toprakta oluşur. Bu yüzden çöküntüler dairesel şekillerde de oluşur.

Dünyanın en büyük obruğu nerededir?

Büyük Mavi Delik, Belize kıyılarında bulunan büyük bir su altı çukuru veya hendeğidir. Belize Şehri’ne 70 km uzaklıktaki Lighthouse Reef’in merkezinde yer almaktadır.

Türkiye’nin en büyük obruğu nerede?

Obruk Platosu’nda kireçtaşı blokları üzerinde yer alan ve çok sayıda obruk bulunan bir göldür. Yeraltı suyunun aşırı kullanımı nedeniyle 20 metre aşağıda olan göl yüzeyi çökmektedir. Batı ucunda Selçuklular tarafından yaptırılan Obruk Hanı bulunan Kızören Gölü, ülkemizin en büyük obrukudur.

Obruklar depremi tetikler mi?

“Özellikle, bir çöküntü kaynaklı depremin meydana gelmesi çok doğru bir kavram değildir. Bugün Kulu’da meydana gelen deprem 13.

Türkiye’de kaç obruk var?

Burada 22 adet obruk tespit edildi. Mucur Obruk, Cennet ve Cehennem Obrukları diğer obruklarımızdır. Jeoloji Mühendisleri Odası, Konya’nın Karapınar bölgesinde 2017’ye kadar 300, 2018’de 9 ve 2019’da 11 obruk olduğunu belirtti.

Obruk en çok nerede görülür?

Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde görülebilen bu çukurlar en çok Konya’da görülmektedir. Konya’nın yanı sıra Kırşehir’deki Mucur ve Mersin’deki Cennet ve Cehennem ülkemizdeki en meşhur obruklardır. 🔸 Son zamanlarda Konya Havzası’nda obruk sayısında artış kaydedilmektedir. Tüm şehirde iki binden fazla obruk olduğu bilinmektedir.

En büyük obruk kaç metre?

💎Türkiye’nin en büyük obruğu: Kızören Obruğu Gölü. 📌Turkuaz suyuyla görenleri büyüleyen Kızören Obruğu, en uzun noktasında 235 metre uzunluğunda, 171 metre derinliğinde ve 145 metresi suyla dolu. 2006 yılında tescil edilen Kızören Obruğu Ramsar alanı, Konya-Aksaray yolu üzerinde yer alıyor.

Obruklar ne kadar derin?

Çöküntülerin çapı genellikle 25 ila 250 m arasındadır ve derinlikleri 20 ila 25 m’den fazladır. Bazı çöküntüler yeraltı su seviyesi nedeniyle artık yeraltı drenajına bağlı değilse kuru olabilir, ancak su seviyesi yeraltı su seviyesinin üzerindeyse bir göl içerebilirler.

Konya ovasında obruk adı verilen çukurların oluşmasına neden olan en önemli faktör hangisidir?

Yeraltı su seviyesindeki düşüş, sondajlarla aşırı su tüketimi ve artan kuraklık da obruk oluşumunu hızlandıran faktörler arasında yer alıyor.

Obruk tehlikeli mi?

Geçmişte düşük nüfus yoğunluğu ve sınırlı tarım ve sanayi alanları nedeniyle tehdit olarak algılanmayan obruklar, bu faktörlerin daha geniş alanlara yayılmasıyla insan hayatı için tehlike oluşturur hale gelmiştir.

Obruk nedir ne işe yarar?

Çöküntü, “oyuk”, “çukur”, “çökmekte olan”, “çökmüş bir delik gibi açılan yer” anlamına gelir. Çöküntüler, kireç taşı gibi kolay eriyen kayaçların zamanla mağara adı verilen yer altı boşlukları oluşturması ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan karst oluşumlarıdır.

Obruk oluşumu nasıl engellenir?

Uzmanlar, obruk oluşumunu tetikleyen iklimsel, volkanik ve tektonik etkenlerin önlenmesinin mümkün olmadığını ancak risk değerlendirmesiyle etkilerinin en aza indirilebileceğini belirtiyor.

Obruk en çok nerede olur?

Ülkemizde en çok obruk görülen yer Konya Havzası’dır. Burada 20’den fazla obruk bulunmaktadır. Bunlardan en ünlüsü 300 m genişliğinde ve 145 m derinliğinde olan Kızören Obruk’udur. Konya Havzası’ndan sonra obrukların en çok görüldüğü diğer yer ise Antalya’nın Çimiköy Platosu’dur.

Kızören Obruğu nasıl oluşmuştur?

Kızören Çöküntüsü: Karst aşınması ve birikim desenleri sonucu oluşan bu çöküntünün çapı 228 metre, derinliği ise 171 metredir. Ayrıca çöküntünün yaklaşık 145 metresi su ile doludur. 2005 yılında göl ve çevresindeki 127 hektarlık alan Ramsar alanı ilan edilmiştir.

Obruk platosu nasıl oluşmuştur?

Platoda obrukların oluşumu, eriyebilen kayaçlar içindeki çözünme çukurlarının altında bulunan yeraltı galerilerinin ve/veya mağaraların tavanlarının çökmesi sonucu meydana gelmiştir.

Tarlada obruk ne demek?

Çöküntü, “oyuk”, “çukur”, “çökmekte olan”, “çökmüş bir delik gibi açılan yer” anlamına gelir. Çöküntüler, kireç taşı gibi kolay eriyen kayaçların zamanla mağara adı verilen yer altı boşlukları oluşturması ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan karst oluşumlarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir