Amonyum sülfat diğer adı nedir?
%21 Azot (N) %24 Kükürt (S) Amonyum sülfat gübresi, bitkilerin emebileceği amonyum (NH4) formunda %21 azot (N) ve sülfat (SO4) formunda %24 kükürt (S) içeren bir gübredir. Çiftçiler arasında, kristal yapısı şekerinkine benzediği için “şeker gübresi” olarak da adlandırılır.
Amonyum sülfat ile üre birlikte kullanılır mı?
Tahıllarda ekim zamanında toprakta daha az kayba neden olan amonyum sülfat (AS) ve üre gibi azotlu gübreler kullanılır. Özellikle kardeşlenme döneminden önce kalsiyum amonyum nitrat (CAN) kullanılmalı, bu gübre bulunamıyorsa yağmurlardan önce üre gübresi kullanılmalıdır.
Amonyum sülfat nasıl üretilir?
Amonyak içeren gazdaki %3’lük bir sülfürik asit (H2SO4) çözeltisi, doyurucu adı verilen bir kaba daldırılır. Doyurucuda, gaz ve sülfürik asit çözeltisi yoğun bir şekilde karıştırılır. Sonuç olarak, gazdaki amonyak, sülfürik asitle birleşerek amonyum sülfat (NH4)2 SO4 oluşturur.
Amonyum sülfat şeker mi?
Şeker Gübresinin Özellikleri Kimyasal adı amonyum sülfat olan şeker gübresinin temel özellikleri şu şekilde sıralanabilir: Azot İçeriği: Amonyum sülfat bitki gelişimi için gerekli olan azotun bir kaynağıdır.
Üre gübre nedir?
Azotlu gübreler arasında en yüksek azot içeriğine sahip, suda kolay eriyen ve yüksek çözünürlüğe sahip granül, beyaz renkli bir gübredir. Hem topraktan hem de yapraktan uygulama yoluyla bitkilerin azot ihtiyacını karşılar. Formülü CO(NH2)2 – %46 N (azot)’dur.
Üre gübresi ne zaman atılır?
Üre gübresi esas olarak ilkbaharda kullanılır, ancak yaz aylarında diğer gübrelerin yerine kullanılabilir. Ürün gelişiminin her aşamasında faydalı olan üre, ekimde, ekimden önce ve sonra, toprak altı veya toprak üstüne uygulanabilir.
Üre gübresi atıldıktan sonra yağmur yağmazsa ne olur?
– Buğdayın üst pansumanından sonra en az 15 gün yağmur yağmazsa, bitkiler uygulanan gübrenin en fazla %26’sını emer. Geriye kalan %74’ü ise gaz halinde havaya karışır. – Üst pansuman uygulandıktan sonra 1-2 gün içinde yağmur yağarsa, bitki gübrenin %96’sını emer.
Buğdaya amonyum sülfat Ne Zaman Atılır?
Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında uzaklaştırılır. Şeker gübreleri tahıllara ekim ve hasat zamanında, meyvelere çiçeklenmeden önce ve sonbaharda, sebzelere ekimden 15 gün sonra ve bağlamadan sonra, meyve bahçelerine ekim sırasında ve çapalamadan sonra uygulanabilir.
Üre gübresi yapraktan ne kadar verilir?
Çalışmanın sonuçlarına göre, yaprak N besin maddesi miktarını ve fındık verimini artırmak için ürenin yapraklara üç kez % 0,25 oranında püskürtülerek uygulanması önerilmektedir.
Amonyum sülfat tehlikeli mi?
Soluma: Solunum tahrişine neden olabilir. Cilt teması: Hafif tahrişe neden olabilir. Göz teması: Tahrişe neden olabilir. Yutma: Az miktarda yutulursa önemsiz toksik etki.
Şeker gübresi suda eritilerek verilir mi?
Bitkilerin genç ve ileri dönemlerinde suda eritilerek uygulanır. Bahçe bitkileri, tahıllar ve yeşil alanlar hariç, tarla bitkileri, kültür bitkileri ve seralarda N, P, K gibi makro besin maddeleri ve B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn gibi mikro elementlere olan ihtiyacını karşılayan, toprağa uygulanan katı formda bir gübredir.
Şeker gübresi fazla verilirse ne olur?
Bazı bitkilerde uygulama bitkilerin solmasına ve sağlıklarını kaybetmelerine neden olabilir. Turba topraklarında şeker gübresi kullanılmamalıdır. Çok fazla kullanımı toprakta kalsiyum eksikliğine neden olabilir. Bitki köklerini yakabilir ve besin özelliklerinin kaybolmasına yol açabilir.
Üre amonyum sülfat nedir?
Amonyum sülfat, sülfat formunda %21 amonyum azotu (N) ve %24 kükürt (S) içeren bir gübredir. Kristal yapısından dolayı çiftçilerimiz arasında “şeker gübresi” olarak da bilinir. İçerdiği kükürt sayesinde bitkilerin kükürt ihtiyacı karşılanabilir.
Amonyum sülfat 21 gübre ne işe yarar?
AMONYUM SÜLFAT (%21 N) KATI GÜBRE (5 kg) Yapısında azot ve kükürt bulunur. Azot dışında bitkinin kükürt ihtiyacını da karşılar. Kireçli topraklarda dengelemeye uygundur. Bitkinin gelişimini teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda kök ve gövdelerin incelmesini önler ve mukavemetini artırır.
Amonyum sülfat gübresi hangi bitkilerde kullanılır?
Amonyum sülfat gübresi, pirinç, soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, lahana, kolza tohumu, aspir, haşhaş, turp ve havuç gibi kükürt seven ürünlerde ve soya fasulyesi, fıstık ve ayçiçeği gibi yağ bitkilerinde ekimden önce kullanılır. Çapalama ve sulama sırasında önceden güvenle kullanılabilir.
Amonyum sülfat yerine ne kullanılır?
Sülfürik asit eklenerek amonyak, gübre olarak çok uygun olan istenen amonyum sülfata dönüştürülür. Alternatif olarak, amonyak, karbondioksit ve alçıtaşının suyla bir kombinasyonu da mümkündür; ayrıca, amonyum sülfat, üre gübresinden suda daha az çözünür.
Amonyum sülfat cevize ne zaman atılır?
Ceviz ağaçlarının gelişimi için fidanların birinci yılından itibaren mayıs ayı başı ve mayıs ayı ortasında her ağaç yaşı için 100 gram/ağaç olacak şekilde amonyum nitrat veya amonyum sülfat gübreleri uygulanır. Sulama 15 Mayıs’ta başlar.
Amonyum sülfat buğdaya ne zaman atılır?
Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında uzaklaştırılır.
Amonyum sülfat zeytine ne zaman atılır?
Amonyum sülfat formundaki azotlu gübreler, gövdeye çok yakın olmamak kaydıyla Şubat-Mart aylarında taç çıkıntısı alanına serpilmeli ve toprağa 5-6 cm karıştırılmalıdır. Azotun üçte biri sonbaharda benzer şekilde uygulanabilir.