Çalışma hayatım nedir?
Ali Taha Koç, yaptığı açıklamada, yeni bütünleşik “Çalışma Hayatım” hizmetiyle vatandaşlarımızın iş arama, işe giriş, sigorta, emeklilik, mesleki yeterlilik gibi çalışma hayatlarını oluşturan tüm iş ve işlemlerine e-Devlet Kapısı üzerinden tek bir ekrandan bütünleşik bir yapıda ulaşılabileceğini belirtti.
Çalışma hayatım 4A ne demek?
4A sigortası, Sosyal Sigortalar Kurumu’nun (SSK) şemsiyesi altında olan ve SSK’ya prim ödeyenleri kapsayan bir sigorta türüdür. Ayrıca SSK’nın SGK’ya bağlanmasıyla SSK sigortasına 4A sistemi adı verilmiştir. 4A sigortası, sözleşmeli olarak özel bir iş yerinde çalışan kişileri kapsar.
Çalışma hayatım 4500 gün ne demek?
Bu tarihler arasında sigortaya başlayan erkekler 4500 gün primle, yani 12.5 yılla emekli olabilirler. 12.5 yılda emekli olmak için sigortalının 60 yaşını doldurmuş olması, 25 yıldır sigortalı olması ve en az 4500 gün prim kazanmış olması gerekir.
Çalışma hayatımı nasıl görebilirim?
E-Devlet üzerinden sisteme TC Kimlik Numaranız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra arama alanına “Çalışma Hayatım” yazıp çıkan seçeneğe tıklayın.
Emekli maaşım yatmadı nereden öğrenebilirim?
Öncelikle e-devlet portalına giriş yapın. Arama motoruna “Ne kadar emekli maaşı alacağım?” yazın. İlk seçenekte çıkan “4A emeklilik beyanını hesapla” seçeneğine tıklayın. Ekranlara istenen bilgileri girdikten sonra tahmini emekli maaşı ve diğer bilgiler görüntülenebilir.
Emekli olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Başvuru hakkında daha fazla bilgiyi Sosyal Güvenlik İdaresi’ne şahsen giderek veya SSI web sitesinden başvuru sonuçlarını takip ederek öğrenebilirsiniz. SSI web sitesi üzerinden sorgulama yapıyorsanız, önce T.C. ile iletişime geçmeniz, kimlik numaranızı girmeniz ve ardından “Sorgula” butonuna tıklamanız gerekmektedir.
SGK 4A en yüksek emekli maaşı ne kadar?
Verilere göre emekliler 2024’ten itibaren aylık ortalama 26 bin 600 TL maaş alacak. Emekli 2024’te en düşük 17 bin TL maaş alırken, en yüksek 42 bin TL maaş alacak.
4A emekli maaşı ne kadar 2024?
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 24’ü Temmuz 2024’te.
4A nedir, kimleri kapsar?
Ancak SSK’nın SGK’ya bağlanmasıyla birlikte, kamuoyunda bilinen adıyla SSK sigortası 4A sistemi olarak adlandırıldı. 4A sistemi, özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişileri kapsamaktadır.
3600 gün prim ile kimler emekli olabilir?
İlk sigorta tarihi 8 Eylül 1999’dan önce olmalıdır. 3.600 gün için ödenen primler. Erkekler için 60 yaş üstü ve kadınlar için 58 yaş üstü.
1999 ve 2008 arası sigortalı olanlar ne olacak?
08.09.1999 ile 30.04.2008 tarihleri arasında sigortalı olarak çalışmaya başlayan kadınlar iki şekilde emeklilik hakkına sahiptir. Normal emeklilik şartlarına göre, kadınların emekli olabilmesi için 58 yaşında olması gerekmektedir. Ayrıca yaş şartına ek olarak 7000 prim günü şartı da bulunmaktadır.
3600 günden emeklilik maaşı ne kadar?
Başlıca etkileyen faktörler arasında prim ödeme gün sayısı, prime bağlı kazançlar ve sigorta süresi yer alıyor. Bu faktörler emeklilik gelirinin belirlenmesinde büyük rol oynuyor. 2024’ten itibaren 3600 günden fazla emekli olanlar için asgari emeklilik maaşı 10.444 TL olacak.
Kaç gün çalıştım nasıl öğrenirim?
SGK talebi e-devlet sistemi üzerinden yapıldıktan sonra SGK performans belgesi belgesine ulaşılır. Bu belge temel sigorta bilgilerinizi içerir. Belgede ayrıca ilk sigortalı işe girişiniz ve işten ayrılma tarihiniz, sigortalı olduğunuz süre boyunca çalıştığınız gün sayısı gibi bilgiler de yer alır.
SGK’lı olup olmadığımı nasıl öğrenirim?
E-devlet web sitesinde Sosyal Sigorta Kurumu sayfasına gidin. E-devlet şifresi ve T.C. Kimlik numaranızı girerek kimliğinizi doğrulayın. Web sitesinde “4A Hizmet Listesi” kutusuna tıklayın. Ardından 4A hizmet raporunuzu kolayca alabilirsiniz.
Sigortamın ne kadar yattığını öğrenmek istiyorum.?
Şifresiz olarak SGK web sitesi üzerinden T.C. kimlik numaranız ve kimlik bilgilerinizle giriş yaparak öğrenebilirsiniz. Bu uygulamada çıkan sayfadaki bilgileri girin ve butona tıklayın. Yeni bir sayfa açılacak, “Hizmet Bilgileri”ni seçin ve ardından 4a. Ayrıntılı bir sigorta ekstresi alacaksınız.
Çalışma hayatı ne demek?
Çalışma hayatı, insanın toplumsal yaşamdaki en önemli pozisyonudur ve insan yaşamının büyük bir bölümünü temsil eder ve kişisel değerlerin bir sembolü olarak kabul edilir. Çünkü bir kişinin toplumdaki statüsünü belirleyen şey, onun işiyle ilişkilendirilebilir.
Çalışma hayatım belgesi nasıl alınır?
Bunun için öncelikle sisteme giriş yapın. Daha sonra “Kurumlar” sekmesi üzerinden Sosyal Sigorta Kurumuna gidin. Açılan sayfada “Sosyal Sigorta Kayıt Belgesi Talebi”ne tıklayın. Daha sonra “4A Giriş ve Çıkış Beyanı” seçeneğine tıklayarak çalışma belgenizi alabilirsiniz.
Çalışma hayatı aktif ne demek?
Aktif olarak sigortalı kişilerden, çalışan işçiler, memurlar, zanaatkarlar, esnaflar, çiftçiler, yöneticiler ve varsa sigortalı kişiler olarak bahsediyoruz. Pasif olarak sigortalı kişilerden, emekliler, engelli kişiler, ölen sigortalının eşi ve çocukları ve kalıcı sakatlık geliri alan kişiler olarak bahsediyoruz.
3600 günden nasıl emekli olurum?
8 Eylül 1999, 3600 günlük emeklilik için dönüm noktası olarak kabul edilir. Bu tarihte sigortaya başlayan herkes, 3600 gün sigorta primi ödemiş olması koşuluyla, 3600 gün, yani 15 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilir.