Bilbedâhe nedir?
Okunması veya taşınması Yüce Allah’ın himayesini kazanmaya vesile olan ayetler.
Osmanlıca mülâhaza ne demek?
Mulahaza kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Lehez” kelimesinden türemiştir ve “düşünmek, düşünmek, değerlendirmek ve değerlendirmek” anlamına gelir.
Bedîd ne demek Osmanlıca?
( ﺑﺪﻳﺪﺍﺭ– ﺑﺪﻳﺪ) sıf. (Farsça bedіd > bedіdār) Meydanda ve görünürde, açık, aşikâr, belirgin, zâhir, pedid, pedîdar: Meyhanede (Muallim Nâci) başka bir âlem bedîdâr yarattım.
Bila ücret ne demek?
Birçok alanda, özellikle de hukuk dilinde kullanılır. Günlük dilde, bu terim sözleşmelerde nadiren görülür. Çoğunlukla sözleşmelerde, ipoteklerde ve bildirimlerde bulunur. Örneğin, sözleşmede “karşılıksız” ifadesi varsa, bu, söz konusu şeyin karşılığında hiçbir şey alınmadan gerçekleştirildiği anlamına gelir.
Bil mana ne demek?
İkinci kategori, yani hakiki anlamda rivayet ise, hadisi kısaltarak veya hadis metninde geçen kelimeleri çeşitlendirerek, ama her halükarda hadisin aslını değiştirmeden, lafızlarını hiç değiştirmeden nakletmek suretiyle yapılan rivayetlerdir¹. Seni hiç sevmedim.
Bilmusahede ne demek?
Okunması veya taşınması Yüce Allah’ın himayesini kazanmaya vesile olan ayetler.
Mafiha Osmanlıca ne demek?
(ﻣﺎﻓﻴﻬﺎ) i. (Ar. mā “şey” ve fі-hā “onun üzerinde, içinde” ile mā-fі-hā) “Dünya ve dünyadaki her şey” anlamına gelen Dünya ve mâfihâ kelimesi, Allah muhafaza ki ikbâl-i âlem-gîr-i. Dünya ve gerisi Allah’ın övüncü olacak (Leskofça’dan Gālib) ifadesinde kullanılmıştır.
Münkat ne demek Osmanlıca?
Aralıklı ve aralıklı. Ayrı, aralarında hiçbir bağlantı yok. Herkesten ayrı ve bir kişiye bağlı kalan.
Müptelâ ne demek Osmanlıca?
Arapçadaki blw kökünden gelen mubtalāˀ مبتلا, “zorluklarla karşılaşan, imtihan edilen” kelimesinden türemiştir.
Tebdîl ne demek Osmanlıca?
Transfiguration temel olarak bir şeyin şeklini ve görünümünü değiştirmek anlamına gelir. Antik çağlarda, yani 17. yüzyılda, Sultan adına saraya bilgi getiren casuslara da Tébdil denirdi. Bunun dışında, kılık değiştirme anlamında da kullanılırdı.
Meveddet ne demek Osmanlıca?
Meveddet kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Muhabbet” kelimesinden türemiştir ve “sevgi, aşk” anlamına gelir. Türkçede ise meveddet, sevgi, saygı ve aşk anlamına gelir.
Banu ne demek Osmanlıca?
Farsçada “büyük hanım”, “prenses” veya “kraliçe” anlamına gelir. Farsçada “büyük hanım”, “prenses” veya “kraliçe” anlamına gelir.
Bila noksan ne demek?
Hatasız: Emrettiği vakit geldi ve en büyük dikkat ve titizlikle, hiçbir hata yapılmadan yerine getirildi (Esrar, büyükbaba). Bila-shek: Hiç şüphe yok, hiç şüphe yok.
Bila dönmek ne demek?
Eşinizin adresine bir dilekçe gönderildi, ancak eşinizin artık o adreste yaşamadığı açık, bu nedenle o adrese gönderilen tebligat (iddia mektubu) kaçınılmaz olarak geri döndü. Bu duruma “bilā teḥawlī” denir.
Bila tarih mi bila tarihli mi?
Türkçe olmayan bir kelimedir. “Numaralandırılmamış metniniz” yerine “numaralandırılmamış metniniz” de kullanılabilir. Bence o da güzel olurdu. Terimin tanımı Türk Dil Kurumu sözlüğünde olmasa da, özellikle atıfta bulunulan belgenin numarası veya tarihi olmadığı resmi yazışmalarda kullanılır.