İçeriğe geç

Abdest Alırken Ne Demeliyiz

Abdest alırken ne söylenir Türkçe?

“Bismillahil-azîmi vel-hamdü lillâhi, alâ Din-İslâmi ve allâ tevfîk-ıl-îmâni vel-ala hidayetirraman.” El-hamdu lillâhil-lezî ce’alelmâe tahûren ve ce’alel-islâme nuren. ’31. Aralık 2022

Abdest alırken ilk ne söylenir?

Müslüman abdest almadan önce abdest almaya niyet eder: “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya.” Abdest bozulmadığı sürece bu niyet esas alınır. “Eûzübillahimine şeytanirracim-Bismillahirrahmanirrahim” Önce eller bileklere kadar ve parmak araları olmak üzere üçer defa yıkanır.

Abdest alırken ne diyor?

Peygamber (s.a.v.) abdest sırasında özel bir dua okumamıştır. Bu nedenle, güzel bir anlamı olsa bile, bu duaları abdest sırasında okumak gerekli değildir. Ancak, bunu okumakta bir sakınca yoktur. “(Şehadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur, O tektir ve ortağı yoktur.)

Abdest almak ne söylenir?

Önce kollar dirseklerin üstüne kadar sıvanır, sonra: “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya.” denilerek niyet edilir. Ve “Eûzu billahi mineşşeytanirracîm, Bismillahirrahmanirrahîm” okunur. Sonra eller bileklere kadar üçer defa yıkanır.

Abdest almak için ne denir?

“Allah rızası için abdest almaya” diye niyet ederek yüzüç kere yıkanılır (elleri yıkarken de niyet edilebilir). Sakallı kimse, suyun kıl köklerine ulaşması için parmaklarını aşağıdan yukarıya doğru sakalın içine sokar.

Abdest alırken Bismillah denir mi?

Abdest ve gusle başlarken niyet etmek ve Bismillah demek sünnettir (Merghinani, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet edilmeden ve Bismillah okunmadan yapılan abdest ve gusül sahihtir. Ancak abdest ve gusülden önce Bismillah’ı ve niyeti unutmak sünnetin sevabının geri alınmasına sebep olur.

Abdest nasıl alınır kısa özet?

Abdest nasıl alınır: Eller sağ elle üç kez önce ağza sonra buruna sürülerek yıkanır. Önce sağ kol yıkanır. Sonra sol kol dirseğin hemen üstünden yıkanır ve sonra baş alından ovulur. Daha fazla makale…

Namaz abdesti nasıl alınır sırasıyla?

Hanefilere göre abdestin vazifeleri Kur’an-ı Kerim’de sayılmıştır (Mâide, 5/6); yüzü yıkamak, dirseklere kadar kolları yıkamak, başı meshetmek, ayakları topuklara kadar yıkamak (Mevsili, el-İhtiyâr, 1/7).

Abdest neyle başlanır?

Abdest, farzlara, sünnetlere ve adaba uygun olarak şu şekilde alınır: Niyet edilir ve besmele çekilir. Önce eller bileklere ve parmak aralarına kadar üç defa yıkanır. Yıkanan yerlere suyun temas etmesini engelleyen maddeler varsa mümkün olduğunca temizlenir.

Cünüp abdesti nasıl alınır?

Abdest almak isteyen kişi niyetle Bismillah okur. Ellerini yıkar, vücudunu her türlü pislikten/maddi kirden temizler ve avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eliyle ağzını üç kez suyla iyice çalkalar, sonra burnuna üç kez su çekerek temizler ve abdestini abdest gibi tamamlar.

Abdest alırken önce niyet mi besmele mi?

İbn Kudame –Allah ona rahmet etsin– bu konuda şöyle demiştir: “Niyet, tam abdestten (abdestin başlangıcından) önce olmalıdır. Çünkü niyet, abdestin şartıdır.”

Gusül abdesti alırken ne okunur?

Abdest almak isteyen kimse önce Besmele çekip, “Allah rızası için abdest almaya niyet ettim” demelidir. Ellerini bileklerine kadar yıkadıktan sonra avret yerlerini temizler. Daha sonra sağ elinin avucuyla ağzına üç defa su alır, her defasında ağzını gargara yapar gibi boğazına kadar çalkalar.

Abdest alınırken neler söylenir?

“Subhanakellahumme ve bihamdike eşhedu en lâ ilâhe illâ ente vahdeke lâ şerîke lek ve enne Muhammeden abdüke ve resüluke” duası okunur. Sonra “İnna Enzelna” suresi okunurken bir, iki veya üç defa Bismillah söylenir. Abdest duaları ezberlenmeli midir? Abdest dualarını ezberleme zorunluluğu yoktur.

Kuran’a göre abdest nasıl alınır?

Çeviri (Kur’an Yolu) Ey iman edenler! Namaz kıldığınızda yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın. Başlarınızı meshedin ve ayaklarınızı topuklara kadar yıkayın. Eğer cünüp olursanız, temizleyin.

Abdest alırken salavat getirilir mi?

“Bu konuda sahih bir hadis yoktur.” (İbn-i Salah’ın sözleri burada bitiyor.) Bunu Hafız İbn-i Hacer, “Telhîsul-Habîr” (1/297) adlı eserinde rivayet etmiştir. İbn-i Kayyim, “Menârul-Munîf” (45) adlı eserinde şöyle demiştir: “Abdest sırasında bütün uzuvları yıkarken zikirden bahseden hadis batıldır.” (İbn-i Kayyim’in sözleri burada bitiyor.)

Abdest alınırken ne okunur?

“Subhanakellahumme ve bihamdike eşhedu en lâ ilahe illâ ente vahdeke lâ şerîke lek ve enne Muhammeden abdüke ve resuluke” duası okunur. Daha sonra bir, iki veya üç defa Bismillah diyerek İnna Enzelna Suresini okuyun.

Namaz abdesti nasıl alınır sırasıyla?

Hanefilere göre abdestin vazifeleri Kur’an-ı Kerim’de sayılmıştır (Mâide, 5/6); yüzü yıkamak, dirseklere kadar kolları yıkamak, başı meshetmek, ayakları topuklara kadar yıkamak (Mevsili, el-İhtiyâr, 1/7).

Abdest alırken önce niyet mi besmele mi?

İbn Kudame –Allah ona rahmet etsin– bu konuda şöyle demiştir: “Niyet, tam abdestten (abdestin başlangıcından) önce olmalıdır. Çünkü niyet, abdestin şartıdır.”

Abdest alırken konuşunca ne olur?

Abdest veya gusül sırasında konuşmak abdeste veya gusle zarar vermez. Ancak zaruret olmadıkça konuşmak uygun değildir. Abdest veya gusle başlayan kişi ibadetine yoğunlaşmalı, dünyevi kaygılardan, duygu ve düşüncelerden mümkün olduğunca uzak durmalıdır (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felah, 1/47).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Yeni Escort